Přírodní rezervace a trampská osada Peklo [ Turistická zajímavost ]

Most ve Strádovském pekle
Most ve Strádovském pekle

Před chvílí jste prošli kolem tabule, která upozorňuje na zdejší přírodní rezervaci Krkanka. Přírodní rezervace je zvlášť chráněné území. Je tu chráněné hluboké skalnaté údolí řeky Chrudimky a jejích přítoků a v řece žije chráněná rybka vranka obecná.

V Železných horách byly lesy původně z velké části listnaté. Rostly tu buky, jasany, olše, duby, habry, ale i jehličnatá jedle. Tady je na stráních celkem dost buků. Ty nejlíp poznáte na jaře, kdy mají tak svěže zelenou barvu, že ve slunci přímo září, anebo na podzim, kdy se zbarvují do zlata. A zase září! Na vlhkých místech rostou jasany a olše. Žijí tu zvířata typická pro lesní prostředí s řekou a potoky. Z těch méně běžných třeba vydra. V lese zase jezevec. Věřím, že toho by se člověk mohl i polekat. Má včetně ocasu až metr a působí docela mohutně. Ale nejspíš ho nepotkáte. Žije skrytě, staví si důmyslné nory. A k snědku miluje žížaly. Ve skalní suti sídlí král noci – výr velký. Zaslechnout ho můžete nejlíp koncem ledna nebo v únoru, kdy si samci houkáním vyznačují svoje teritorium.

A teď ta trampská osada. Je tu uprostřed rezervace. Trochu zvláštní, že? Na vysvětlení se musíme podívat do historie. Zhruba před sto lety, po první světové válce a vzniku Československa, se mezi mladými lidmi z města hodně rozšířily výpravy do přírody. Nejdřív to byli především vodáci, pak přibyli i ti, co chodili pěšky. Vyráželi hlavně v létě a s hodně jednoduchým vybavením. Byly to často skupinky kamarádů, kteří se inspirovali příběhy z amerického západu. Vážili si přátelství a k přírodě chovali hlubokou úctu. Říkalo se jim trampové. Trampové začali jezdit i do údolí Chrudimky, dali jí přezdívku Stříbrná řeka. Zalíbilo se jim tady. A tak k trampování přivedli později i svoje rodiny. Vznik la trampská osada. A aby se trampům s rodinami v lese lépe pobývalo, vybudovali si chatičky. Jezdili sem často. Slavili společně Velikonoce i Nový rok, dělali brigády, když bylo potřeba něco opravit, vybudovali si hřiště. Osadu nazvali Trampská osada Peklo.

Když došlo k vyhlášení přírodní rezervace v roce 1990, nemohli ochránci přírody chatky přestěhovat jinam. Chatky tu tedy jsou, ale nesmí se stavět nové. Trampové se snažili přírodě neubližovat. Tak si musíme přát, aby současní majitelé byli taky duší trampové s úctou k přírodě a všemu živému.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 05.07.2022 v 14:27 hodin