Adámkovy folklorní slavnosti [ Folklorní festival FoS ČR ]

Adámkovy folklorní slavnosti
Adámkovy folklorní slavnosti 2007
Od roku 1996, vždy poslední sobotu a neděli v srpnu, se v Hlinsku konají Adámkovy folklorní slavnosti (AFS). Tyto slavnosti nesou jméno hlineckého rodáka JUDr. Karla Václava Adámka, který se velkou měrou zasloužil o zachování lidových tradic na Hlinecku. Pořadatelé festival zasadili do překrásného prostředí městské části Betlém, který je součástí Souboru lidových staveb Vysočina a tvoří přirozenou kulisu slavností. Veškeré sociální zázemí je v bezprostřední blízkosti Betléma (stravování souborů je přímo v areálu, šatny v cca 200 m vzdáleném gymnáziu, ubytování v Hlinsku nebo v blízkém okolí). Pořadatelé hradí členským souborům FOS ČR 50% dopravy a stravu. Ubytování se zajišťuje zahraničním souborům nebo tuzemským souborů na jejich přání na vlastní náklady.

AFS jsou nesoutěžním festivalem přehlídkového typu. Jeho konání doplňují doprovodné akce, např. výstava Výtvarné Hlinecko, pamětní síň rodiny Adámků v Městském muzeu, turistický pochod a cykloturistická akce, jarmark, koncert dechové hudby).

Cílem AFS je udržení odkazu předků na Vysočině a výchova k úctě k tomuto odkazu. Lidová píseň a tanec se stává prostředníkem této výchovy.

AFS již dávno překročily svým významem hranice regionu. Jsou významnou akcí na Hlinecku a diváci se sjíždějí z celé republiky. Jsou příležitostí pro rodinná setkání hlineckých rodáků. Zájem o tuto akci každoročně projevují představitelé okresu i kraje a také se AFS zúčastňují.

Ředitel festivalu: Milan Slavík

KONTAKTNÍ ADRESA:

Milan Slavík
Rubešova 1157
539 01 Hlinsko v Čechách
Česko (CZ)
tel: (+420) 469 313 959
Adámkovy folklorní slavnosti

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 06.12.2009 v 13:14 hodin