Myslivci [ Sdružení nebo spolek ]

Myslivecké sdružení vzniklo v naší obci dne 28.9.1945 formou honebního společenství.


Při ustanovující schůzi byl vytýčen hlavní cíl - pronájem honitby se všemi právy a povinnostmi. K účelu ochrany a péče o zvěř byla členy honebního společenství složena stejným dílem částka 25 000,- Kč. V té době nemělo společenství k dispozici prostory, kde by se mohly konat schůze, a tak se členové scházeli vždy u jednoho z členů příp. v místním pohostinství.

V r. 1946 byl pronájem honitby stanoven na dobu devíti let. Takto se honitba dostala po padesáti letech zpět do užívání nivnickým občanům. V tomto roce bylo schváleno vybudování myslivecké chaty v Lipinách. Část financí musela být vypůjčena od místní spořitelny, chata byla na podzim téhož roku dokončena. Dne 24.11.1946 se konal první hon v trati Dluhošiny, střeleno bylo 234 ks zajíců. Společenství muselo polovinu ulovené zvěře poskytnout státu jako povinnou dodávku. V tomto roce bylo uloveno celkem 713 ks zajíců a 44 ks škodné zvěře.

V r. 1947 bylo určeno dle nařízení úřadů, zazvěření revíru tak, že na 100 ha připadlo 40 ks koroptví a 15 ks zajíců. Společenství za tím účelem nakoupilo bažantí a zaječí zvěř. V tomto roce se dosáhlo rekordního počtu ulovených zajíců, kdy na jednom honě bylo uloveno 563 ks. V r. 1948 vyšel nový zákon o myslivosti. Konaly se první odchyty zaječí zvěře, v daném roce bylo uloveno celkem 1116 ks zajíců. Od r. 1950 se začalo s odchytem živých koroptví, a to až do roku 1960.

Od 70. let má, na myslivost negativní vliv velkoplošné zemědělství, používání zemědělské techniky a chemických hnojiv. Tak došlo k prudkému poklesu bažantí zvěře, která se v místních podmínkách udržela jen díky polodivokému odchovu v naší bažantnici Šaranov. Snížení stavů zaznamenala i zvěř zaječí. V daném roce bylo uloveno 501 ks zajíců, 78 ks zajíců odchytem, střeleno 99 ks bažantů a 10 ks srnčí zvěře.

V r. 1973 zakoupilo sdružení stodolu, kterou pak následně přebudovalo na mysliveckou klubovnu, která slouží sdružení dodnes. Její prostory využívají nejen samotní členové sdružení, ale i místní občané, kteří zde pořádají různé rodinné oslavy. V současné době za chod klubovny odpovídá Jaroslav Burda, se kterým lze dohodnout termín zapůjčení.

V r. 1974 došlo k zajímavé události, kdy dne 25. května přešel přes Lipiny směrem na Horní Němčí medvěd. Svědci této události byli tři myslivci, kteří se toho dne vydali na čekanou. (ing. Šimon Janča, Šimon Janča ml. a ing. Malásek z Brna. Z jeho stop byl pořízen sádrový odlitek).

Po r. 1980 započala stavba odchovny bažantů v Šaranově, která slouží sdružení dodnes. Každým rokem jsou přes zimní měsíce zakomorováni bažanti a v jarních měsících jsou opět vypouštěni zpět do honitby. Jedná se přibližně o 50 - 60 ks. V osmdesátých letech bylo odchováno i značné množství krocanů divokých, kteří byli vypouštěni v Lipinách. Přes velkou snahu se nepodařily stavy této zvěře udržet a od dalšího chovu bylo upuštěno.

Během působení mysliveckého sdružení se několikrát měnily hranice honitby, což mělo vždy za následek úbytek zvěře. Poslední vytyčení hranic proběhlo v r. 1993, kdy i naše sdružení bylo přejmenováno na Myslivecké sdružení Šaranov Nivnice. Od vzniku sdružení měnilo nejen svoji formu, ale i post hospodáře a předsedy: předseda: Skyba František, Kopunec Jan, Janča Josef, Martinák František, Straňák Karel, Stojaspal Antonín hospodář: Bršlica František, Tomanec Josef, Výmola Antonín, Velecký František, Výmola Antonín, Velecký František, Máčalík Josef, Výmola Antonín, ing. Knot Antonín, Šimon Janča. K dnešnímu dni má sdružení třicet členů a dva adepty. Předsedou sdružení je Pavel Pražan, myslivecký hospodář MUDr. Vlastimil Velecký.

Členové sdružení nejenže vykonávají právo myslivosti, ale podílí se i na kulturním dění v obci. Od r. 1996 pořádájí myslivecký ples, který je zpestřením plesové sezóny. V roce 2000 pořádalo sdružení ve spolupráci s okresním mysliveckým spolkem chovatelskou přehlídku trofejí v rámci okresu Uh. Hradiště, Na této byly k vidění nejsilnější trofeje za posledních pět let. I v naší honitbě bylo uloveno několik velmi silných srnců, jejichž trofeje byly ohodnoceny zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí. Na podzim tohoto roku bude myslivecké sdružení pořádat podzimní zkoušky loveckých psů, kterých se jako diváci můžete zúčastnit.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nivnice.cz
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 27.02.2004 v 08:28 hodin