Zahrádkaři [ Sdružení nebo spolek ]

Místní organizace Českého zahrádkářského svazu v Nivnici vznikla ke dni 7. března 1957 pod názvem Okrašlovací spolek českého svazu zahrádkářů. Až později byl začleněný pod celostátní organizaci Českého zahrádkářského svazu. Zakládajících členů bylo 20, z nich v současné době žije menší polovina. Prvním předsedou byl pan Jaroslav Hromčík - Nivnice č. 716, po několika měsících jej vystřídal pan Josef Bršlica č.p. 763.

Tehdejší členové se scházeli na neformálních schůzkách, aby si formou besedy vyměňovali dobré i špatné zkušenosti z pěstování ovocných stromů, keřů a zeleniny. V té době neexistovaly prodejny zahrádkářských potřeb jako hnojiv, osiv, sadbového materiálu, stromů, atd. Vše bylo soustředěno pouze do velkovýroby, proto se zahrádkáři zabývali i zprostředkováním nákupu těchto pro soukromé pěstitele potřebných materiálů. Na přelomu padesátých a šedesátých let si z vlastních prostředků a vlastní prací vybudovali malou chatu na břehu potoka Nivnička u bývalého horního železného mostu. Tato jim sloužila až do první poloviny sedmdesátých let, kdy byla zbourána. V té době se už připravovala výstavba nové, stávající, zahrádkářské budovy na dolním konci obce č.p. 900. Tato byla vystavěna v letech 1972 až 1974. Její součástí je prostor Selské pálenice, kterou od roku 1975 až do roku 1990 provozoval nejdříve podnik Slovácké konzervárny, později Linea Nivnice ve spolupráci s místním zahrádkářským svazem. Od roku 1990 převzal provozování soukromý majitel p. Bohumil Mahdal, Nezdenice 23.

Prvním obsluhovatelem pálenice byl p. František Škubna č.p. 120. Kromě pálenice je v budově i lisovna ovoce, mohou se zde vařit povidla, a je v ní také zasedací místnost a kuchyně. Tuto činnost, včetně obhospodařování celé budovy zajišťují zahrádkáři. Až do roku 1999 se kuchyně podle požadavku občanů, pronajímala k pečení vdolečků a zákusků pro rodinné oslavy.
Celý objekt byl vybudovaný z financí tehdejšího MNV Nivnice za pracovní výpomoci místních občanů, hlavně členů Českého zahrádkářského svazu Nivnice. V sedmdesátých letech zajišťovali zahrádkáři pro MNV Nivnice výsadbu okrasných stromů a keřů v obci, mimo jiné i hájku u Kopřivovy lavičky a v prostoru mezi domem č.p. 713 a mostu přes řeku Nivničku naproti objektu Zemědělské akciové společnosti Nivnice na ulici Brodské.

V současné době má místní zahrádkářský svaz 70 členů. Jsou to v převážné většině starší občané nad 50 let. Starají se o údržbu budovy, pořádají odbornou vzdělávací činnost pro své členy, výstavy ovoce a zeleniny z produkce svých členů a zčásti zajišťují materiální potřeby a pracovní výpomoc pro provoz pálenice ovocných destilátů se současným provozovatelem p. Mahdalem, odkud má spolek i hlavní část svých finančních příjmů, které ke své celkové činnosti potřebuje.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.uherskobrodsko.cz
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 27.02.2004 v 08:48 hodin