Prosinec v Železnohorském regionu

Prosinec je posledním měsícem v roce. Měsícem zimního slunovratu, ve kterém prožijeme nejdelší noc a nejkratší den roku. Adventním časem čekání na nejkrásnější svátky v roce. Jak si tuto dobu můžete zpříjemnit a jaké akce se konají ve Vaší blízkosti se dozvíte na webových stránkách MAS Železnohorský region www.zeleznohorsky-region.cz. Z kalendáře jsme vybrali pár pozvánek.

PŘIPRAVTE SE NA VÁNOCE

Vánoční ozdoby, DUV-družstvo Horní Bradlo Vás zve na výstavu Skleněné ručně malované vánoční ozdoby, kterou můžete navštívit v Městské galerii v Třemošnici do 22. prosince 2017. Dne 13. prosince si nechte namalovat ozdoby na přání pro své nejbližší. V Městské galerii je k vidění do 3. ledna 2018 také Adventní výstava výtvarných prací žáků ZŠ Třemošnice.

Nemáte ještě dárky a ozdoby na Vánoce? Můžete si je vyrobit z přírodních materiálů, tak jak to dělali naši předkové. Stačí navštívit adventní díly v Keltském archeoskanzenu v Nasavrkách 2. prosince 2017 od 10.00–16.00. Do
skanzenu se vraťte ještě 16. prosince 2017 na svátek zimního slunovratu. Poznejte tradice našich předků, ochutnejte dobroty z jejich kuchyně, nebo se prostě jen připojte ke slunovratovým oslavám.

Obecní úřad Licibořice Vás zve na tradiční Mikulášské trhy do kulturního domu dne 2. prosince 2017 od 9.00 do 15.00. Dobrovolné vstupné bude věnováno na konto Adventních koncertů pořádaných ČT. Přijďte si užít vánoční
atmosféru, posedět u svařeného vína či horké medoviny, ochutnat domácí cukroví, pečené čaje, preclíky nebo zkusit poctivé klobásy a párky od p. řezníka Holuba. Koupit si můžete adventní dekorace (věnce, svíce, ozdoby), jutové věnce, vánoční tašky a papíry z chráněné dílny, originální mýdla, dřevěné a ručně šité hračky, náušnice, náramky, vlněné výrobky, knížky, svíčky, pečené čaje, domácí cukroví, medy a medoviny, oříšky, dobroty z mlékárny pí Černilové, eko drogerie a další... Inspiraci na dárky můžete načerpat i v dílničkách. Pro děti je připravena VÁNOČNÍ HRA, ve které si vyzkoušejí tradiční zvyky a dozví se více o Vánocích. V programu vystoupí v 9.30 MŠ z Rabštejnské Lhoty a ve14.00 ZŠ Bojanov. Na licibořické faře v 15.00 si můžete zazpívat s Kristýnou Honzíčkovou.

Na vánoční trh s rozsvícením vánočního stromu se můžete vypravit 2. prosince od 12.00
například do Ronova nad Doubravou. Těšit se můžete na bohatý kulturní program i adventní koncert v kostele sv. Vavřince.

Advent na zámku v Cholticích Vás přivítá 9. prosince 2017 od 14.00 do 18.00. Čekají na Vás vánoční koncerty, tvořivé dílny pro děti, jarmark, živý betlém, projížďky kočárem, rozsvěcení vánočního stromu, prohlídky vyzdobeného zámku. Na místě si můžete zakoupit ručně zdobené vánoční ozdoby.

Advent by nebyl adventem bez betlémů. Od 2. do 17. prosince je připravena XIV. výstava betlémů v Galerii dvojdomek v Heřmanově Městci.

Od 3. prosince do Štědrého dne se můžete přijít podívat na Výstavu betlémů do Kláštera Hoješín. Pondělí až pátky do poledne jsou určeny pro školy, středy až neděle od 14.00 do 17.00 pro širokou veřejnost.
Na Štědrý den jsou pro Váš připraveny v Mladotickém mlýně od 16.00 Vánoční koledy. Účinkuje dudácká muzika DOSTÁLOVCI, mistři republiky ve hře na chodské dudy. Sebou domů si můžete odnést betlémské světlo.

Správné vánoční naladění a úspěšné vkročení do roku 2018 Vám přeje tým MAS Železnohorský region.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ: