Blíží se XIV. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“

Letní měsíce jsou zde a s nimi i XIV. ročník mezinárodního festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci. Má ambici nabídnout posluchačům hudební mozaiku napříč staletími i hudebními styly. Současně si zahajovacím a závěrečným koncertem připomeneme oslavy 100. výročí vzniku Československa. Zcela unikátní stopou potom v letošním ročníku bude koncert HEJ ROMALE. Festivalovým „bonbónkem“ slibuje být externí koncert, který bude poprvé v historii festivalu uspořádán v amfiteátru zámeckého parku. Výběrem interpretů chceme ukázat, že krásná hudba a její provedení obohacuje generace posluchačů bez ohledu na národnost, kulturu či tradice.

Zahajovacím koncertem nazvaným „Pocta předkům“ chceme připomenout všechny ty, kteří se před sto lety zasloužili o vznik samostatného Československého státu. Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice společně se spojenými pěveckými sbory Konzervatoře Pardubice, VUS, a Vlastislavem Heřmanův Městec uvedou mimo jiné Requiem d moll francouzského skladatele Gabriela Faurého. Toto dílo autor dokončil přesně na počátku 20. století, v roce 1900, tedy na prahu století, které přineslo i vznik našeho státu. Druhý koncert je součástí unikátního projektu České filharmonie a paní Idy Kelarové. V programu „HEJ ROMALE!“ vystoupí hudebníci České filharmonie, romské děti z Chrudimska a Vysokomýtska pod vedením paní Idy Kelarová a členové sboru Čhavorenge. Skoro 100 účinkujících slibuje emotivní zážitek. Koncert bude vyvrcholením celoroční práce s romskými dětmi z vyloučených lokalit Chrudimska a Vysokomýtska. Tyto děti během roku poznávaly sebe, svou identitu a tradice, ze kterých vycházejí, a zároveň společně vytvářely něco krásného a silného. Netradičním koncertem chceme přiblížit i poněkud odlišnou hudební kulturu a současně poděkovat za aktivity České filharmonie právě v Pardubickém kraji. První červencový koncert nás vrátí ke klasické hudbě. Za barokní varhany v kostele sv. Bartoloměje usedne přední současný český varhaník Pavel Svoboda a tóny varhan spojí s trubkou Marka Zvolánka v programu „Pocta Maurici Andrému“. Na neděli 24. července je potom zařazen největší projekt čtrnácti ročníku festivalu. V rámci externího koncertu, který jsme umístili do přírodního amfiteátru zámeckého parku, zazní dvouapůlhodinový projekt „Vandrovali hudci“ v podání Jiřího Pavlici a Hradišťanu & Vlasty Redla s kapelou. Spojení těchto dvou předních uměleckých těles několik let vyprodávalo sály a oslovilo tisíce lidí jedinečným spojením folku, bigbítu a lidové hudby. Byla to jedna z prvních vlaštovek hudby, které se později začalo říkat "world music". A letos zazní i v podmanivé přírodě zámeckého parku. V rámci Hudebního léta vystoupí opakovaně také vynikající studenti z řady států celého světa. Koncert účastníků Mezinárodních smyčcových kurzů v Litomyšli připadne na neděli 5. srpna. Finále a tečku za XIV. ročníkem potom učiní vokální a instrumentální soubor staré duchovní hudby Collegium 419 společně s Barokním orchestrem pražské konzervatoře s uměleckým vedoucím Lukášem Vendlem. Slavnostním programem „Hudba westminsterské katedrály - korunovační anthemy“ uzavřeme festivalovou mozaiku barokní hudbou k oslavě blížícího se výročí 100 let od vzniku Československa.
Důležitou informací je připomenutí, že koncerty jsou přístupné za doporučené vstupné (150,- Kč) na místě s výjimkou koncertu Hradišťanu a Vlasty Redla. Zde je třeba zakoupit vstupenku (i pro případ „mokré“ varianty v sokolovně). Předprodej běží na Ticketportal. Těšíme se na společnou oslavu krásné hudby prezentovanou špičkovými interprety pro vnímavé a pozorné publikum.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ: