Červenec v Železnohorském regionu

A máme tu prázdniny! Možná jste si nenaplánovali dovolenou hned na první prázdninový měsíc. K regeneraci sil lidé využívají i prodloužené víkendy. Máme pro Vás nabídku na jednodenní výlet do přírody, který se dá zvládnou s rodinou pěšky i na kole. Na další možné výlety a akce se nechte inspirovat z bohatého kulturního kalendáře na webových stránkách MAS Železnohorský region.

PĚŠKY NEBO NA KOLE

Vaše putování může začít v Horních Raškovicích, které územně náleží k obci Svinčany. Naučná stezka Raškovickými lomy spojuje několik bývalých malých lomů na těžbu křemence, které jsou v okolí Horních Raškovic. V malé vesničce Horní Raškovice v probíhala v 16. a 17. století těžba křemence. Křemenec byl výborný materiál pro výrobu mlýnských kamenů a dnes jsou pozůstatky po těžbě zachovány jako zatopené lůmky. V délce 2,2 kilometrů jsou tyto lůmky spojeny naučnou stezkou, která popisuje historii této vesničky. Součástí naučné stezky je i rozhledna Barborka a rozlehlý přírodní areál. Rozhledna zde byla vystavěna v roce 2004 a v následných letech byl areál doplněn o technické zázemí, sochařská díla a herní prvky. Svůj název dostala po patronce horníků – svaté Barboře. Rozhledna Barborka otvírá krásné pohledy na rozsáhlé území Polabí a do Železných hor. Za jasného počasí jsou vidět Krkonoše, Jizerské a Orlické hory a také část Jeseníků. Co je ukryto pod zemí Železnohorského masivu naznačuje 12 stanovišť, kde jsou umístěny kameny z okolí a hlavně z různých lomů Železných hor, ve kterých se nalézá úžasné množství hornin různého stáří a původu. Vše je uspořádáno do výtvarně hodnotných seskupení, včetně informační tabule s jejich popisem.

Za historií se můžete z Horních Raškovic po červené turistické značce vydat k mohutné zřícenině gotické věžové tvrze ve Svojšicích. Záznamy v zemských deskách říkají, že tvrz byla založena roku 1365 vladykou Mikšíkem ze Svojšic. Po jeho smrti zdědila majetek Anna ze Svojšic. Tím majetkem byla gotická tvrz a několik dvorů. Po Anně ze Svojšic zde vládli synové jejího manžela Václava Ruthara z Malešova – Petr a Mikuláš, kteří se psali jako rytíři ze Svojšic. Sňatkem poté získali tvrz na 100 let Gerštorfové, ale postupně přestala plnit svou obytnou funkci. Během třicetileté války byla tvrz vypálena, poté zpustla. Dodnes se ze zříceniny dochovaly zbytky jednopatrové obytné části tvrze se sklepem a gotickým vchodem do podzemní chodby vedoucí k zámku v Cholticích.

Choltický zámek může být posledním cílem Vašeho putování. Barokní zámek, postavený rodem Thunů v letech 1683–1695, ukrývá skvostnou kapli sv. Romedia dále např. vlastivědné muzeum a expozici černého divadla. Zámek je obklopen romantickou oborou se soustavou tří rybníků. Zámecký komplex nabízí širokou škálu vyžití pro každou věkovou kategorii. Občerstvit se můžete v zámecké restauraci a ochutnat lahodná Zámecká medová žebra a Choltické koláče, které jsou regionálními produkty se značkou Železné hory.

MAS Železnohorský region Vám přeje příjemné prázdninové dny.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ: