DUBEN v Železnohorském regionu

V dubnové pozvánce vás chceme nalákat do Země Keltů. Kde ji najdete? Země Keltů se nachází v Železných horách v Nasavrkách a okolí. Je to místo s krásnou krajinou a historií, která pamatuje keltské osídlení. Země Keltů je neziskový projekt spolku Boii a zastřešuje aktivity pro veřejnost, které cílí na prezentaci zdejšího keltského osídlení. Středobodem Země Keltů je keltský skanzen, kam Vás chceme právě v dubnu pozvat.

KELTSKÁ KUCHYNĚ ANEB BAŠTA PO KELTSKU
Jarní speciality keltské kuchyně můžete ochutnat 13. dubna 2019. Společně se naučíme, jak uvařit bylinkovou polévku nebo třeba upéct chléb či medové koláčky a ukážeme si i některé dříve běžné, ale dnes již prakticky zapomenuté pokrmy. Brány skanzenu se otevřou v 10.00 a kromě komentovaných prohlídek skanzenu vás čeká např. celodenní košíkářský workshop nebo přednášky o vaření z jarních surovin. Brána se uzavře v 16.00.

Pokud vás archeopark nadchne, můžete mu pomoct o víkendu 26.–28. 4. 2019 jako dobrovolníci v akci Pomozte zemi Keltů.

DOBROVOLNÍCI POMÁHAJÍ ZEMI KELTŮ

Brigáda je pro každého, kdo se nebojí práce, chce se něco dozvědět, touží si užít skvělý víkend s bandou podobně naladěných lidí, a přitom neváhá pomoci rozvoji Země Keltů. Přihlásit se můžete do 25. 4. 2019 na mailu jiri.kalat@zemekeltu.cz (do předmětu uvést: Pomozte Zemi Keltů), nebo skrze zprávu na FB.
Spát se bude venku ve stanech nebo pod širým nebem.

Za odměnu bude také možné přespat v jedné z našich keltských staveb. Sobotní a nedělní snídaně bude zajištěna, o sobotní oběd a večeři se postaráme, čaje a kávy bude dostat, stejně jako vody. Zbytek je na každém. Co budeme dělat? Čeká nás manuální práce venku. Na skanzenu je stále, co dělat a asi neexistuje práce, která by nebyla potřeba. Také se není čeho bát, pracovní tempo přizpůsobíme jedinci každého věku, fyzické zdatnosti.

Dobrovolníky, kteří jsou u nás poprvé, čeká komentovaná prohlídka skanzenu. Pro zájemce můžeme připravit v neděli odpoledne výlet na oppidum České Lhotice a po okolí kolem Nasavrk. Páteční večer mrkneme na nějaký film nebo zahrajeme hry a sobotní noc si osvítíme ohněm.

V rámci Dnů Železnohorského regionu můžete navštívit archeoskanzen v Nasavrkách při sobotním (13. 4. 2019) putování po regionu.

Nenechte se odradit aprílem a vyrazte na některou další akci z bohatého kulturního kalendáře, který je zveřejněn po kliknutí zde.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ: