Červenec v Železných horách

máme tu prázdniny! V parném létě Vás chceme pozvat na letní hudební osvěžení do Heřmanova Městce. Festival „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ oslaví letos své patnácté narozeniny. Na další možné výlety a akce se nechte inspirovat z bohatého kulturního kalendáře na webových stránkách MAS Železnohorský region.

HUDEBNÍ LÉTO V HEŘMANOVĚ MĚSTCI PATNÁCTILETÉ

Uteklo to jako voda. Festival „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ stojí na prahu dospělosti. XV. ročník má ambici nabídnout posluchačům hudební mozaiku s důrazem na tvorbu českých skladatelů a mistrů. Celým festivalem se bude prolínat slavnostní atmosféra malého festivalového výročí. Současně si závěrečným koncertem připomeneme blížící se připomínku 30. výročí od obnovení svobody a demokracie v Československu – sametové revoluce.
První červencový koncert (7. 7.) přivítáme špičkový Belfi ato Quintet. Komorní dechový soubor Belfi ato Quintet vznikl v roce 2005 a tvoří ho absolventi hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. Soubor studoval na Pražské konzervatoři u Ondřeje Roskovce, dále na HAMU ve třídě Štěpána Koutníka a spolupracoval s prof. Gottfriedem Pokornym (Wien). Členové kvintetu jsou hráči předních orchestrů (Česká filharmonie, Orchestr Národního divadla, PKF –
Prague Philharmonia). Neděle 21. července nás vrátí k barokním varhanám do kostela sv. Bartoloměje. I zde nás čeká unikátní zážitek, kdy se o tento barokní nástroj „podělí“ vynikající varhaníci dvou generací otec Josef a syn Přemysl Kšica. Josef Kšica působí od roku 1999 jako regenschori v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, jeho syn Přemysl patří k
nejtalentovanějším varhaníkům mladé generace a působí u sv. Mikuláše na Malé Straně. V neděli 21. července potom U komorní hudby zůstaneme i na začátku srpna. Se smyčcovým Apollon Quartetem vystoupí významný italský klarinetista Claudio Marinetti, který v České republice vystoupí pouze na mezinárodním festivalu v Karlových Varech na Kuksu a v Heřmanově Městci. Finále a tečku za XV. ročníkem potom učiní vokální a instrumentální soubor staré duchovní hudby Czech ensamble baroque s uměleckým vedoucím a dirigentem Romanem Válkem. Soubor patří ke špičkovým interpretů staré hudby a v barokním kostele tak zazní hudba,
která zde zněla v době jeho vzniku. Poctou českému baroku uzavřeme festivalovou mozaiku k oslavě blížícího se výročí obnovení demokracie a svobodného Československa – 30. výročí sametové revoluce. Festivalové finále má být stvrzením, že hudba je možností poděkování i chval, cestou, která spojuje nejen generace, ale i národy,
kultury a tradice.
Věříme, že si z festivalové nabídky vyberete. Krásné léto přeje MAS Železnohorský region.

Kalendář akcí ke stažení zde

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ: