Jarní jednání certifikační komise Kraje Pernštejnů 2023

Netradiční betonové šperky a vajíčka od slepic, která neznají stres…noví držitelé regionální značky Kraj Pernštejnů
Na louce s krásným výhledem na Kunětickou horu si spokojeně pobíhá asi 300 slepic, které se krmí čerstvou trávou. Idylku doplňuje mobilní kurník s instalovanými solárními panely. Tento pohled se naskytne zájemci o koupi vajíček z volného výběhu na Farmě pod Kuňkou. Slepice jsou přikrmovány geneticky neupravenou krmnou směsí, samozřejmostí je neustálý přístup k čerstvé vodě. „Slepice jsou díky způsobu chovu, kdy jsou neustále na čerstvém vzduchu a denním světle méně stresovaná, což se projevuje v kvalitě a chuti snášených vajec, “ říká pan Papáček, majitel farmy. Aktuálně je možné tato vejce koupit přímo na farmě nebo též na platformě scuk.cz. Samotná farma je energeticky soběstačná, využívá elektrickou energii ze solárních panelů, a je tak ohleduplná k životnímu prostředí.
Členové certifikační komise měli na svém jednání 21. března 2023 snadné rozhodování a jednomyslně schválili žádost této farmy o udělení regionální značky Kraj Pernštejnů. Celkem se tak počet držitelů regionální značky rozrostl již na 29 lokálních producentů. Druhým úspěšným žadatelem o udělení značky byla paní Hana Kylarová se svými netradičními betonovými šperky a dekoracemi. Paní Kylarová se ručním pracím věnuje skoro celý život. Kouzlu betonu podlehla před 7 lety, kdy začala vyrábět první betonové květináče a dekorace. Nyní již sama působí jako lektorka kurzů výroby šperků či v rámci vlastního webináře v on-line prostředí. Je také autorkou speciální kolekce unikátních šperků, která byla v loňském roce vystavena v Pasáži českého designu v Praze. Několik kusů bylo s pomocí PhDr. Marie Imbrové (bývalé diplomatky v Zimbabwe, Nairobi a Keni) vydraženo na aukci na pomoc africkým dětem.
Kromě nových žádostí komise zároveň schválila žádosti o prodloužení platnosti stávajícím držitelům regionální značky: Kunětické točené zmrzlině, bylinkovému statku Junek, Sudličkovu ovocnému lihovaru, jablkům z Ostřešan, farmářským bramborám z Chvojence, švestkám z Podůlšan, zelenině z Rokytna a Truhlářství Mrštík s.r.o. a jejich tradičním výrobkům z masivu. Všem držitelům značky Kraj Pernštejnů gratulujeme!
komise21_3
šperky