Svazek obcí pod Kunětickou horou

Celé území svazku obcí se rozkládá na území okresu Pardubice v severozápadní části Pardubického kraje, severně od krajského města Pardubice, čímž je dán jednotný charakter území - převážně rovinatý terén s převažujícími zemědělskými plochami, místy lesními plochami s přirozenou vegetací. Rovinatou krajinou protéká řada vodních toků: především řeka Labe a uměle vybudovaný Opatovický kanál.

Dominantou a symbolem kraje je Kunětická hora (www.hrady-zamky.cz/hrad-kuneticka-hora). Z rovinaté krajiny vystupuje majestátně její vrchol do výše 82 m nad okolní terén. Dosahuje celkové nadmořské výšky 295 m. Zdaleka viditelná charakteristická silueta hory se středověkým hradem se stala symbolem sdružení obcí. Převážná většina je dobře napojena na dopravní síť silnice a železnice spojující krajská města Pardubice a Hradec Králové umožňují obyvatelům dojíždění do zaměstnání mimo bydliště. Převažuje průmyslově zemědělský charakter území. Oblast leží v klimatickém pásu B3, které je charakterizované mírně teplým a vlhkým typem počasí s mírnou zimou. Půdní druh podloží je tvořen hlinito-písčitými vrstvami. Lesy jsou dubové jednodruhové a smíšené dubové s borovicemi.

Každá členská obec určuje svůj rozvoj dle svého územního plánu a programu rozvoje obce, Koncepce rozvoje svazku obcí bude vodítkem ke společným akcím i k rozvoji turistiky a zajištění pracovních míst v místě bydliště. Snaha všech obcí je udržení a rozvoj venkova, snížení dopadu civilizace na přírodu, zachování krajiny pro příští tisíciletí.

Svazek obcí pod Kunětickou horou je součástí občanského sdružení Místní akční skupiny Region Kunětické hory. MAS Region Kunětické hory byla založena v roce 2005. Její projekty jsou realizovány metodou LEADER, jenž je založena na spolupráci veškerých složek ve venkovském regionu (obce, podnikatelé v zemědělství, v cestovním ruchu, ve službách, zájmová sdružení, spolky, školy....) formou komunitního plánování, což je tvorba a realizace akcí a projektů na základě spolupráce zástupců všech subjektů a všech složek obyvatel (děti, mládež, aktivní, senioři). www.masrkh.oblast.cz

LOKALIZACE

Typ záznamu: Svazek měst a obcí
AKTUALIZACE: Kateřina Korejtková (MAS Region Kunětické hory, o.s.) 143, 24.06.2008 v 16:02 hodin