Březen v Železných horách

Předjaří je zvláštní doba. Čas, kdy poprvé začínáme věřit, že jaro zase přijde a přinese nám nejméně tolik radosti co vloni. Začíná okamžikem prvního tání, a stejně jako v přírodě sníh, začíná cosi tát i v nás. Jakmile ucítíme vůni hlíny, napadají nás myšlenky, co si vysejeme a zasadíme. Pro inspiraci si můžete zajít na tradiční valský nedělní trh nebo každou březnovou středu na farmářský trh do Přelouče. Na další výlety a akce se nechte zlákat kulturním kalendářem na webových stránkách MAS Železnohorský region.

DO VALŮ NEJEN NA TRHY
Březnová pozvánka je do obce Valy na trhy, které mají tradici již od roku 1991. Jedni je velebí, druzí proklínají. Valy v tomto případě využily své jedinečné polohy na významných komunikacích silničních a železničních. Kdo neviděl, těžko uvěří, jak se poklidná vesnice dokáže každou neděli změnit k nepoznání. Letošní valské trhy budou zahájeny 3. března. Následně pak pokračují každou neděli od 7 do 13 h. Na trzích můžete zakoupit veškerý sortiment včetně regionálních produktů Železnohorského regionu. Pořadatelem trhů je obec Valy, více na www.valynadlabem.cz.

Do Valů se nemusíte vydat jen v neděli na trhy. V roce 2018 Železnohorský region podpořil vznik dalších geolokalit, které jsou volně přístupné či přispívají k osvětě o místní geologické specifičnosti. Jednu z nich najdete i ve Valech. V centrální části obce podél hlavní komunikace, v klidové zóně u hostince, najdete kompletně vybavené odpočívadlo pro návštěvníky. V altánu můžete posedět, na velkoplošných informačních panelech se dočtete o zajímavostech geoparku, na plastikách kamenů si vyzkoušíte své znalosti. Ve stojanech ponecháte svá kola, když navštívíte sousední hostinec. A po občerstvení můžete pokračovat do přírodní památky Meandry Struhy.

Příjemné jarní sluníčko a projížďku po Valech Vám přeje tým MAS Železnohorský region.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ:

Zveřejněno 28.02.2019 v 10:39 hodin
Copyright 1998-2019 © www.infoSystem.cz,

Noviny a katalogy Kraje Pernštejnů 2019
Tiskoviny pro rok 2019 spatřily světlo světa! [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 16.05.2019]

Přijďte na Setkání Jeníčků a Mařenek u Perníkové c ...
Tradiční Setkání Jeníčků a Mařenek u Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic se uskuteční 8. května 2019 od 10 do 16 hodin, a to za každého počasí (v případě deště uvnitř budovy). Letos bude hlavním hostem Jan Honza Lušovský, kreslíř humo ... [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 06.05.2019]

Hasičsko-guláčové klání v Kostěnicích
Letošní hasičsko-gulášové klání v Kostěnicích proběhne v sobotu 1.6.2019. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 06.05.2019]

Květen v Železných horách
Od 13. století je měsíc květen spojen s lidovými oslavami, např. stavění májek nebo pálení čarodějnic a je považován za měsíc lásky. V květnové pozvánce vám chceme doporučit návštěvu starého statku v Licibořicích, který zaujme hlavně rodiny s dětmi. ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 29.04.2019]