ZÁŘÍ v Železnohorském regionu

Staročeské označení měsíce září bylo zářuj nebo zářij. V zářijové upoutávce vás chceme pozvat na nevšední akci do Turkovic, kam se v polovině září na víkend sjedou umělečtí kováři. V záři výhně se přijďte podívat na tradiční poctivé řemeslo. Nabídku dalších akcí najdete v kulturním kalendáři, který je zveřejněn na webových stránkách MAS Železnohorský region.

KOVÁŘI V TURKOVICÍCH

Kovářské umění můžete přijít obdivovat do Turkovic k pohostinství od 13. do 15. září 2019. Při tomto setkání vznikne před očima diváků kinetická plastika, která bude po dokončení vystavena v obci.

PROGRAM 2. SETKÁNÍ KOVÁŘŮ:

• Výstava fotografií a výrobků uměleckých kovářů.
• Sobota odpoledne hasičské cvičení – předávka
vody, šermířské vystoupení Potomků zlatého třmene ze Semtěše a večer posezení s kytarou a ohnivá show.
• V neděli bude pro děti připravena tvořivá dílna a střelba ze vzduchovky.

Jedním z organizátorů setkání je Lukáš Kučera. Vyučil se kovářskému řemeslu, následně vystudoval SUPŠ v Turnově, kde se zdokonalil po výtvarné stránce. Po maturitě své první pracovní zkušenosti získal v kovářské dílně v Hlinsku a později se vydal sbírat zkušenosti do dílny R. Giordaniho v Itálii. Po svém návratu si otevřel vlastní kovárnu v Turkovicích a je držitelem značky Železné hory, regionální produkt.

Jeho práce můžete vidět v galeriích ve Vídni, Bruselu, či v Praze. V našem regionu vystavoval v Cholticích a Heřmanově Městci. Získal velmi cenná ocenění v mezinárodních soutěžích a vyrobil například i monumentální plastiku pro SPEA Olomouc.

Na mezinárodní kovářské výstavě na hradě Helfštýně 25. 8. 2019 vyhrál 1. cenu v nejsilněji zastoupené kategorii ,,Volná tvorba a komorní plastika“ za dílo ,,Když se setmí“. Tuto plastiku bude vystavovat i na kovářském setkání v Turkovicích.

Když se půjdete projít po Turkovicích, můžete jeho práce obdivovat například na faře a u hřbitova. U rybníku na návsi najdete zajímavě stvořenou štiku při lovu a pomník padlých v 1. světové válce zdobí kovaný řetěz z jeho dílny. U obchodu je umístěna plastika „Oheň ze země a z nebes“, která vznikla na prvním setkání kovářů v Turkovicích v roce 2014. Znázorňuje jeden z důležitých geologických procesů na zemi – vulkanickou činnost, jejíž stopy jsou viditelné i v Železných horách. Plastika znázorňuje dopad vymrštěného kamene sopkou, který propadá skrz několik zemských sfér a vnořuje se do kamenného polštáře tvořící podstavu plastiky. Autorem plastiky je Lukáš Kučera a na jejím ztvárnění se spolu s ním podíleli umělečtí kováři Jiří Baťa, Libor Stačina, František Bláha, Karel Kudrnka, Josef Brádler a Jiří Knap.

Nevšední zážitky v Turkovicích vám přeje MAS ŽR.

Kalendář akcí na ZÁŘÍ ke stažení zde.

DALŠÍ INFORMACE: MAS Železnohorský region

Z KALENDÁŘE AKCÍ: