Nová turistická sezona na Pardubicku startuje. Některá ubytování ale neotevřou

Majitelé penzionů a hotelů na Pardubicku se po dvou letech připravují na turistickou sezónu bez koronavirových opatření. Přestože se podle výzkumu na tuzemskou dovolenou letos chystá 62 procent Čechů, majitelé ubytovacích zařízení se shodují, že období po pandemii pro ně není lehké. Navíc přichází zdražování energií i potravin. Někteří majitelé tak své podniky před jarní sezónou neotevřou.
Pardubický deník 13.5.2022
Podle České centrály cestovního ruchu téměř polovina Čechů na dovolené vyhledává ubytování v penzionech. A téměř pětina respondentů má v plánu návštěvu hradů a zámků. Na blízkost pamětihodností, jako je pardubický zámek nebo hrad Kunětická hora, které patří mezi národní kulturní památky, sázejí i ubytovací zařízení na Pardubicku.
Někteří provozovatelé se ale po pandemii koronaviru a kvůli aktuálnímu zdražování cen rozhodli své ubytovací kapacity znovu neotevřít. „Nezákonné vládní covidové restrikce nám přinesly velké ztráty a v plné nahotě odhalily zranitelnost živnostenského podnikání,“ poznamenal Luděk Šorm, majitel penzionu Království perníku, který se nachází v blízkosti Kunětické hory.

„Po radikálním zdražení cen energií jsme přestali komerční ubytování výletníkům nabízet, protože nelze ohřívat vodu a vytápět budovu, pokud není obsazena dlouhodobě a na plnou kapacitu,“ dodal Šorm. I nedaleké turisticky oblíbené muzeum perníku, známé jako Perníková chaloupka, má s nadcházející turistickou sezónou potíže. „Potýkáme se s nedostatkem personálu a brigádníků,“ uvedl Šorm.
Další turistické lákadlo, nedaleká sečská přehrada, hlásí, že je před sezónou vše připraveno. Ale i tam se v minulých letech negativně promítla covidová pandemie. „Z našeho bezproblémového celoročního provozu se v letech 2020 a 2021 stal prakticky provoz sezónní,“ řekl ředitel tamního hotelu Jezerka Jaromír Paulus.
Jezerka se tak stejně jako řada dalších hotelů nevyhnula zdražování. „Ceny bylo nutné navýšit s ohledem na výrazný nárůst cen energií, který se do nákladů hotelu promítl ihned od 1. ledna letošního roku,“ popsal Paulus.

Pro sečský hotel bylo období covidových restrikcí těžké, teď navíc musí znovu reagovat na další zvyšování cen. Od března bylo podle ředitele hotelu také nutné lehce navýšit mzdy, aby neodcházeli zaměstnanci za lepším živobytím. Přesto je cílem vedení hotelu nastavené ceny udržet alespoň do konce letní sezóny.

„Z našeho pohledu jsou lidé opatrnější a rezervují si pobyty s kratším časovým předstihem, pravděpodobně kvůli obavám z možného storna nebo nemoci. Nicméně pro letní měsíce máme již zhruba 60 procent ubytovací kapacity vyprodáno, předpokládáme tedy stejnou nebo podobnou obsazenost jako v minulých letech,“ doplnil Paulus.